Meldpunt Omgevingswet

Door transparantie naar eenvoudig beter 

Meest recente melding

14-3-2024: Probleem met meerdere wijzigingsbesluiten gelijktijdig in procedure
Status: onopgelost

Probleem
Softwareleveranciers blokkeren de mogelijkheid om een wijziging omgevingsplan in procedure te brengen als de vorige nog niet de status definitief heeft. Dit komt omdat nog niet is ingeregeld dat wijziging 1 "automatisch" onderdeel wordt van wijziging 2.
Stel wijziging 1 gaat in procedure en het duurt exact 26 weken voordat deze de status definitief heeft. Wijziging 2 gaat 3 weken ná wijziging 1 in procedure en doet er ook exact 26 weken over. Als wijziging 2 terugkomt (met status definitief) bevat die níet de inhoud van wijziging 1. Vandaar dat de mogelijkheid om meerdere wijzigingen van het omgevingsplan parallel in procedure te brengen geblokkeerd wordt.

Gevolgen
Zodra een gemeente een wijziging omgevingsplan in procedure heeft gebracht kan er geen volgende wijziging omgevingsplan in procedure worden gebracht. Dat betekent dat er maximaal 2x/jaar een procedure kan worden gestart = vertraging.
Te verwachten valt dat een procedure tot wijzigen omgevingsplan langer duurt dan 26 weken. Dat zou betekenen dat er maximaal 1x/jaar een procedure kan worden opgestart.
In ieder geval totdat de functionaliteit om meer dan een wijziging omgevingsplan parallel in procedure te hebben beschikbaar komt (maar geen idee wanneer).


14-3-2024: Aan concept-aanvraag kunnen geen documenten meer worden toegevoegd
Status: wordt opgelost in een van de volgende releases (onbekend wanneer)

Probleem
als je een concept vergunning aanvraag doet, dan kun je daarna geen bijlagen ed. meer toevoegen. Je bent dan afhankelijk van de bereidheid van de gemeente om bijlagen ed aan te passen dan wel toe te voegen en het concept om te zetten naar een definitieve aanvraag.

Gevolgen
Gebruiksonvriendelijk en extra werk voor gemeente.


3-1-2024: Bestemmingsplankaart verdwijnt steeds
Status: afgewezen door DSO-ontwikkelteam: zal niet worden opgelost.

Probleem
Als je binnen een bestemmingsplan (onderdeel van het tijdelijk omgevingsplan) van de ene locatie naar de andere gaat om de inhoud te bekijken, werkt het in Regels op de kaart onhandiger dan op ruimtelijkeplannen.nl omdat het hele kaartbeeld steeds verdwijnt. Je moet als gebruiker weer terug naar de zoekresultaten om betere resultaten te krijgen en het kaartbeeld steeds weer opnieuw aanvinken. Op ruimtelijkeplannen werkt dit gebruiksvriendelijker.

Gevolgen
Gebruiksonvriendelijk.






Reactie DSO-ontwikkelteam
"Het ontwikkelteam DSO heeft de wens geanalyseerd en afgewezen. Zij geven de volgende argumentatie voor deze afwijzing:
Onder de Wet ruimtelijke ordening (Wro) werd er gebruik gemaakt van bestemmingsplannen en andere planfiguren. De plankaart was daarin een 'fundamentele eenheid'.
Daarin is de Omgevingswet anders. Uiteindelijk -na de overgangsfase- is er 1 omgevingsplan voor een hele gemeente.
Dan is de 'fundamentele eenheid' van de plankaart er ook niet meer. Er gelden regels op een locatie en de mix van geldende regels zal op elke locatie weer anders zijn. Regels op de Kaart werkt dan ook op basis van de gekozen locatie. Dat is ook de reden dat de plankaart weer 'uitgezet' wordt als er door de kaart 'genavigeerd' wordt."