Meldpunt Omgevingswet

Door transparantie naar eenvoudig beter 

Meldingen - omgevingsplan

1. Probleem met meerdere wijzigingsbesluiten gelijktijdig in procedure
(14-3-2024)
Status: onopgelost (indien opgelost, graag melden via contactformulier, alvast bedankt!)

Probleem
Softwareleveranciers blokkeren de mogelijkheid om een wijziging omgevingsplan in procedure te brengen als de vorige nog niet de status definitief heeft. Dit komt omdat nog niet is ingeregeld dat wijziging 1 "automatisch" onderdeel wordt van wijziging 2.

Stel wijziging 1 gaat in procedure en het duurt exact 26 weken voordat deze de status definitief heeft. Wijziging 2 gaat 3 weken ná wijziging 1 in procedure en doet er ook exact 26 weken over. Als wijziging 2 terugkomt (met status definitief) bevat die níet de inhoud van wijziging 1. Vandaar dat de mogelijkheid om meerdere wijzigingen van het omgevingsplan parallel in procedure te brengen geblokkeerd wordt.

Gevolgen
Zodra een gemeente een wijziging omgevingsplan in procedure heeft gebracht kan er geen volgende wijziging omgevingsplan in procedure worden gebracht. Dat betekent dat er maximaal 2x/jaar een procedure kan worden gestart = vertraging.
Te verwachten valt dat een procedure tot wijzigen omgevingsplan langer duurt dan 26 weken. Dat zou betekenen dat er maximaal 1x/jaar een procedure kan worden opgestart.
In ieder geval totdat de functionaliteit om meer dan een wijziging omgevingsplan parallel in procedure te hebben beschikbaar komt (maar geen idee wanneer).

2. Ontwerp-besluiten kunnen niet worden verwijderd
(27-11-2023)
Status: onopgelost (indien opgelost, graag melden via contactformulier, alvast bedankt!)


Probleem
Op dit moment is op ruimtelijkeplannen.nl de werkwijze dat als een bestemmingsplan geheel onherroepelijk wordt, het ontwerp-besluit wordt verwijderd.
Op het DSO is deze werkwijze niet mogelijk omdat het ontwerp-besluit niet kan worden verwijderd.

Gevolgen
Hoe langer dit duurt, hoe groter de kans dat er op een locatie meerdere ontwerp-besluiten te vinden zijn. Zo ontstaat een onduidelijke situatie voor de raadpleger.